95 jaar groente en fruit in de Lopikerstraat

  • 1 minuten leestijd
  • 2 januari 2023

95 jaar groente en fruit in de Lopikerstraat

Jan Dros is al ruim 40 jaar een vertrouwd gezicht in de Lopikerstraat, maar de oudere Schoonhovenaren weten dat er al veel langer op deze plek groenten en fruit verkocht worden. Dit jaar viert het bedrijf zelfs zijn 95ste verjaardag! In 1928 openen Aris Oosterom en zijn vrouw Maria een groentewinkel op Lopikerstraat 22, op de hoek met de Doelenstraat. Zoals veel van zijn collega’s verkoopt Oosterom zijn producten behalve in de winkel ook aan de deur, zoals op deze foto uit de jaren dertig met paard en ventwagen in de Olivier van Noortstraat.

Dertien jaar later, in 1941, verhuisde Oosterom naar een pand drie huizen verderop: nummer 28, waar de winkel nog altijd te vinden is! Oosterom had een uitgebreid aanbod (naast aardappels, groenten en fruit verkocht hij in de eerste jaren ook tuinzaad) en ging met zijn tijd mee. In 1948 was hij de eerste in Schoonhoven die adverteerde met diepvriesgroenten en -fruit: hij had zelfs een eigen diepvriesinstallatie. Nu natuurlijk niet meer weg te denken, maar toen heel modern!

Heel lang heeft Aris niet van zijn nieuwe winkel kunnen genieten. In 1949 overleed hij na een kort ziekbed op 47-jarige leeftijd. De winkel werd in eerste instantie voortgezet door zijn weduwe, Maria Oosterom-Hoogendoorn, maar na een jaar droeg zij de winkel over aan Jan den Braber. Jan was geen nieuw gezicht in de Schoonhovense groente-scene. Al vanaf 13-jarige leeftijd verkocht hij vanuit zijn ouderlijk huis in Willige Langerak groenten en fruit aan de deur in Schoonhoven en Lopik.